Studiju programmas
Biotehnoloģija
Biotehnoloģijas speciālists strādā bioķīmiskās rūpniecības uzņēmumos, pārtikas rūpniecības uzņēmumos, kur izmanto biotehnoloģiskos paņēmienus produkcijas ražošanā, kā arī minēto uzņēmumu bioķīmijas un mikrobioloģijas laboratorijās.
Biotehnoloģijas speciālists veic pētījumus, konsultē, izstrādā, organizē un vada biotehnoloģiskos procesus. Organizē un vada iekārtu ekspluatāciju, apkalpošanu un remontu atbilstoši noteikumiem, instrukcijām, standartiem, likumdošanai, vada citus darbiniekus.
Studiju programma: Biotehnoloģija
Programmas veids: īsā cikla augstākā profesionālā izglītība
Studiju virziens: Ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija
Programmas kods: 41 526
Iegūstamā kvalifikācija: Biotehnoloģisko procesu speciālists
Prasības: Sekmīgi apgūta studiju programma, aizstāvēts kvalifikācijas darbs
Kredītpunkti: 100 KP
150 ECTS
Studiju ilgums: 2,5 gadi
Īstenošanas forma: Pilna laika klātiene, 3 reizes nedēļā
Studiju maksa: Valsts budžeta finansēta vieta
Stipendija: 140 EUR (konkursa kārtībā)
Īstenošanas valoda: Latviešu valoda
Nepieciešamā iepriekšējā izglītība: Vispārējā vidējā izglītība vai 4-gadīgā profesionālā vidējā izglītība
Mērķis ir sagatavot 5. līmeņa profesionālās kvalifikācijas biotehnoloģijas procesu speciālistus bioķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozaru uzņēmumiem, pārtikas rūpniecības uzņēmumiem, kur izmanto biotehnoloģiskos paņēmienus produkcijas ražošanā, kā arī minēto uzņēmumu bioķīmijas un mikrobioloģijas laboratorijām, kur pielieto biotehnoloģiskās metodes un paņēmienus produkcijas pilnveidošanā vai testēšanā. Sagatavot biotehnoloģisko procesu speciālistus, kas organizē, vada un pilnveido biotehnoloģiskos ražošanas procesus, pilnveido tehnoloģiju pielietošanu un piedalās jaunu biotehnoloģisko produktu un ražošanas procesu izstrādē.
Uzdevumi:
- Nodrošināt kvalitatīvu, mūsdienīgu, biotehnoloģijas nozares aktuālajām tendencēm, darba tirgus prasībām un biotehnoloģisko procesu speciālista profesijas standartam atbilstošu studiju saturu un realizāciju.
- Realizēt uz nepieciešamo profesionālo zināšanu, prasmju un kompetenču attīstību orientētu studiju procesu, īpašu uzmanību veltot praktiskajiem un laboratorijas darbiem, kas veikti mūsdienīgās un moderni aprīkotās un studiju saturam piemērotās laboratorijās.
- Nodrošināt profesionālo prasmju mērķtiecīgu apguvi, atbildot uz darba devēju pieprasījumu un atbilstoši ķīmijas un biotehnoloģijas nozares prasībām, ciešā sadarbībā ar darba devējiem studiju prakšu ietvaros.
- Rosināt un atbalstīt studentus pētniecisko prasmju attīstīšanā un pētnieciskajā darbībā patstāvīgajās studijās, kursa darbu un kvalifikācijas darba izstrādes gaitā.
- Nodrošināt tādu izglītības kvalitāti, lai absolventi varētu turpināt izglītību 6. profesionālās kvalifikācijas līmeņa izglītības programmās un citās augstākās izglītības programmās. Iedvesmot un ieinteresēt nepārtrauktai profesionālai pilnveidei.
Studiju rezultāti:
Zināšanas
1.1. Pārzina biotehnoloģiskās ražošanas procesus un tehnoloģijas.
1.2. Zina un izprot, kā plānot un vadīt biotehnoloģisko ražošanas procesu.
1.3. Pārzina normatīvo regulējumu biotehnoloģijas nozarē.
Prasmes
2.1. Spēj izveidot, lasīt, lietot biotehnoloģiskā ražošanas procesa shēmu iekārtu un tehniskā aprīkojuma nodrošināšanai.
2.2. Spēj nodrošināt biotehnoloģisko ražošanas procesu, energonesēju un izejmateriālu izvēli, produkta izdalīšanu, attīrīšanu, nodošanu tālākai virzībai.
2.3. Prot izvērtēt biotehnoloģisko ražošanas procesu.
Kompetence
3.1. Spēj īstenot, pārvaldīt un optimizēt biotehnoloģisko ražošanas procesu.
3.2. Spēj kontrolēt un nodrošināt biotehnoloģiskā ražošanas procesa izpildes kvalitāti, ievērojot nozares saistošās kvalitātes prasības.
Programmas studiju kursi
Vispārizglītojošie kursi
Vispārīgā un neorganiskā ķīmija
Nozares kursi
Instrumentālās testēšanas metodes
Tehnoloģisko procesu automatizācija
Biotehnoloģisko eksperimentu plānošana
Zāļu preparātu iegūšanas tehnoloģija
Uzņēmējdarbības profesionālo kompetenču modulis
Ierobežotās izvēles studiju kursi:
IKT izmantošana biotehnoloģijas nozarē
Izvēles studiju kursi:
Vides aizsardzības tehnoloģija
Vides speciālists organizē un piedalās vides aizsardzības procesu vadīšanā, izstrādā un īsteno vides aizsardzības pasākumus. Vides speciālists strādā ūdenssaimniecības, atkritumu saimniecības organizācijās, pašvaldībās un citās organizācijās. Vides speciālista pienākumi un uzdevumi: vides aizsardzības plānošanas dokumentu izstrādāšana, vides tehnoloģisko procesu nodrošināšana organizācijā, vides monitorings, vides procesu dokumentēšana, piedalīšanās zaļā publiskā iepirkuma procedūrā un iesaistīšanās vides aizsardzības pasākumos organizācijās.
Studiju programma Vides aizsardzības tehnoloģija
Programmas veids: īsā cikla profesionālā augstākā izglītība
Studiju virziens Vides aizsardzība
Programmas kods 41853
Iegūstamā kvalifikācija Vides speciālists
Kredītpunkti 150KP
150 ECTS
Studiju maksa: Valsts budžeta finansēta vieta
Nepieciešamā iepriekšējā izglītība: Vispārējā vidējā izglītība vai 4-gadīgā profesionālā vidējā izglītība
Studiju programmas mērķis
Studiju programmas mērķis ir sagatavot 5.līmeņa profesionālās kvalifikācijas vides speciālistus ūdenssaimniecības, atkritumu saimniecības organizācijām, pašvaldībām un citām organizācijām. Sagatavot vides speciālistus, kas organizē un piedalās vides aizsardzības procesu vadīšanā, izstrādā un īsteno vides aizsardzības pasākumus.
Studiju programmas uzdevumi:
- Nodrošināt kvalitatīvu, mūsdienīgu, vides aizsardzības nozares aktuālajām tendencēm, darba tirgus prasībām un vides speciālista profesijas standartam atbilstošu studiju saturu un īstenošanu.
- Īstenot uz nepieciešamo profesionālo zināšanu, prasmju un kompetenču attīstību orientētu studiju procesu, īpašu uzmanību veltot praktiskajiem un laboratorijas darbiem, kas veikti mūsdienīgās un moderni aprīkotās un studiju saturam piemērotās laboratorijās.
- Nodrošināt profesionālo prasmju mērķtiecīgu apguvi, atbildot uz darba devēju pieprasījumu un atbilstoši vides aizsardzības nozares prasībām, ciešā sadarbībā ar darba devējiem studiju prakšu ietvaros.
- Rosināt un atbalstīt studentus pētniecisko prasmju attīstīšanā un pētnieciskajā darbībā patstāvīgajās studijās, kursa darbu un kvalifikācijas darba izstrādes gaitā.
- Nodrošināt tādu izglītības kvalitāti, lai absolventi varētu turpināt izglītību 6. profesionālās kvalifikācijas līmeņa izglītības programmās un citās augstākās izglītības programmās. Iedvesmot un ieinteresēt nepārtrauktai profesionālai pilnveidei.
Sasniedzamie studiju rezultāti
Zināšanas
- Pārzina vides aizsardzības normatīvo regulējumu un procedūras.
- Zina un izprot ūdensapgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas, gaisa un augsnes novērtēšanas un attīrīšanas, un citus tehnoloģiskos procesus vides aizsardzības nozarē.
Prasmes
2.1. Prot izstrādāt vides aizsardzības pasākumu plānus atbilstoši organizācijas mērķiem.
2.2. Prot dokumentēt vides procesus, sagatavot datu pārskatus un ziņojumus.
Kompetence
3.1. Spēj organizēt un uzraudzīt vides tehnoloģiskos procesus.
3.2. Spēj organizēt vides monitoringu.
3.3. Spēj sniegt atbalstu vides aizsardzības pasākumu organizēšanā un norisē.
Pārtikas produktu kvalitātes kontrole
Pārtikas kvalitātes speciālists strādā pārtikas ražošanas uzņēmumā vai uzņēmuma laboratorijā un/vai kvalitātes kontroles laboratorijā. Pārtikas kvalitātes speciālists organizē un/vai veic regulāru ārējās vides, izejvielu, starpproduktu un gatavās produkcijas paraugu atlasi laboratoriskai testēšanai, organizē un/vai veic paraugu reģistrāciju, ķīmiskās, mikrobioloģiskās analīzes atbilstoši uzņēmumā izstrādātai iekšējai kvalitātes un/vai nekaitīguma sistēmai, noformē analīžu rezultātus, salīdzina tos ar standartu un pārtikas produktu un to izejvielu nekaitīguma prasībām.
Pārtikas kvalitātes speciālists pārzina pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiju, receptūras, produkcijas uzglabāšanas un citu pārtikas aprites posmu procedūras. Sniedz priekšlikumus ražošanas tehnoloģijas, produkta kvalitātes uzlabošanai uzņēmuma vadībai, kā arī organizē korektīvas darbības. Pārtikas kvalitātes speciālists organizē un vada kvalitātes un nekaitīguma nodrošināšanas sistēmas uzņēmumā. Organizē un/vai veic uzņēmuma personāla regulāras apmācības pārtikas kvalitātes un nekaitīguma saglabāšanas jautājumos. Pārtikas kvalitātes speciālists kontrolē pārtikas aprites higiēnas prasību ievērošanu uzņēmumā.
Studiju programma: Pārtikas produktu kvalitātes kontrole
Programmas veids: īsā cikla augstākā profesionālā izglītība
Studiju virziens: Ražošana un pārstrāde
Programmas kods: 41 541
Iegūstamā kvalifikācija: Pārtikas kvalitātes speciālists
Prasības: Sekmīgi apgūta studiju programma, aizstāvēts kvalifikācijas darbs
Kredītpunkti: 80 KP
120 ECTS
Studiju ilgums: 2 gadi
Īstenošanas forma: Pilna laika klātiene, 3 reizes nedēļā
Studiju maksa: Valsts budžeta finansēta vieta
Stipendija: 140 EUR (konkursa kārtībā)
Īstenošanas valoda: Latviešu valoda
Nepieciešamā iepriekšējā izglītība: Vispārējā vidējā izglītība vai 4-gadīgā profesionālā vidējā izglītība
Mērķis Studiju programmas mērķis ir sagatavot 5. līmeņa profesionālās kvalifikācijas pārtikas kvalitātes speciālistus pārtikas ražošanas uzņēmumiem vai uzņēmuma laboratorijām un/vai kvalitātes kontroles laboratorijām, kas organizē un/vai veic regulāru ārējās vides, izejvielu, starpproduktu un gatavās produkcijas paraugu atlasi laboratoriskai testēšanai, organizē un/vai veic paraugu reģistrāciju, ķīmiskās, mikrobioloģiskās analīzes atbilstoši uzņēmumā izstrādātai iekšējai kvalitātes un/vai nekaitīguma sistēmai, noformē analīžu rezultātus, salīdzina tos ar standartu un pārtikas produktu, un to izejvielu nekaitīguma prasībām.
Uzdevumi:
Profesionālās studiju programmas uzdevumos ietilpst:
1. nodrošināt profesijas apguvi atbilstoši pārtikas ražošanas nozares prasībām;
2. nodrošināt studējošiem iespēju attīstīt iemaņas un prasmes profesionālo problēmu izvirzīšanā un risināšanā;
3. nodrošināt izglītības kvalitāti tādā līmenī, lai varētu turpināt izglītību 6.profesionālās kvalifikācijas izglītības līmeņa izglītības programmās un citās augstākās izglītības programmās;
4. veikt lietišķos pētījumus.
Studiju rezultāti:
Studiju programmas absolventi:
Zināšanas
1.1. Zina un izprot pārtikas kvalitātes nodrošināšanu un kvalitātes sistēmas vadību.
1.2. Zina un izprot pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiju.
1.3. Pārzina pārtikas produktu testēšanas metodes.
1.4. Pārzina higiēnas prasību kontroli pārtikas apritē.
1.5. Pārzina normatīvos aktus pārtikas jomā.
Prasmes
2.1. Spēj organizēt izejvielu, pārtikas produktu un iekštelpu vides paraugu atlasi kvalitātes kontrolei laboratorijās.
2.2. Spēj veikt pārtikas produktu ķīmisko rādītāju analīzes un mikrobioloģisko testēšanu atbilstoši standartu prasībām.
2.3. Spēj rīkoties ar pārtikas produktu kontroles laboratorijās lietojamām iekārtām un aparātiem.
2.4. Spēj organizēt un nodrošināt svaru un citu mēriekārtu verifikāciju, mērtrauku kalibrēšanu.
2.5. Spēj ieviest testēšanas dokumentāciju laboratorijās un plānot higiēnas pārbaudes uzņēmumā.
Kompetence
3.1. Spēj novērtēt testēšanai nepieciešamā aprīkojuma, iekārtu, reaģentu, barotņu un citu materiālu atbilstību darba uzdevumam un kvalitātes prasībām, kā arī organizēt to izmantošanu un glabāšanu.
3.2. Spēj apkopot un statistiski apstrādāt iegūtos testēšanas rezultātus.
3.3. Spēj kontrolēt pārtikas produktu kvalitātes atbilstību normatīvi tehniskajai dokumentācijai.
3.4. Spēj izveidot un uzturēt kvalitātes sistēmas dokumentāciju uzņēmumā, analizēt pārtikas riskus un plānot nepieciešamos laboratoriskos izmeklējumus.
PROGRAMMAS STUDIJU KURSI
Vispārizglītojošie kursi
Nozares kursi
Vispārīgā un neorganiskā ķīmija
Cilvēka anatomija un fizioloģija
Sanitārija un higiēna pārtikas uzņēmumos
Pārtikas produktu uzturvērtība
Pārtikas produktu sensorā novērtēšana
Pārtikas kvalitāte un likumdošana
Fermentatīvie procesi pārtikas rūpniecībā
Pārtikas produktu ražošanas tehnoloģija
Uzņēmējdarbības profesionālo kompetenču modulis
Izvēles kursi
IKT pielietojums pārtikas nozarē
Inovācijas pārtikas rūpniecībā
STUDIJU PROGRAMMAS “Pārtikas produktu kvalitātes kontrole” PLĀNS